Održano Završno događanje projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

U Osnovnoj školi „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom održano je dana 14. ožujka 2023. godine Završno događanje projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Svečanosti su nazočili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul, direktor Poduzetničkog inkubatora Bios iz Osijeka Tihomir Pejin te brojni ravnatelji, učitelji i profesori iz škola s područja Osječko-baranjske županije.
 

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske je projekt uspostave centra sa sjedištem u OŠ „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom s ispostavama u OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija i riječ je o jednom od 4 regionalna znanstvena centra u Hrvatskoj u kojemu sudjeluje 10 partnera. Trajanje provedbe projekta je od 15.07. 2022. do 14.04.2024. i ukupne je vrijednosti 2.791.417,79 eura. Financiran je s 85% sredstava iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te s 15% iz Državnog proračuna RH iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom projektu te onima koji su ga pomogli bespovratnim novcem. -Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske izuzetno je važna institucija za istok Hrvatske gdje smo u suradnji Osječko-baranjske županije i Virovitičko-podravske županije ostvarili projekt koji će unaprijediti rad s mladima, posebno s nadarenima u STEM području. Županija će i dalje podupirati ovaj projekt jer upravo darovita djeca trebaju biti lokomotiva razvoja čitavog našeg kraja u narednom razdoblju – rekao je Miletić te čestitao na ovom uspješnom projektu koji nudi brojne mogućnosti za darovite učenike.

Zadovoljstvo što ih je Osječko-baranjska županija pozvala da sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu izrazila je zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković.    - U projekt smo uključili naš Poduzetnički inkubator Bios kako bismo djeci s područja grada Osijeka i cijele županije pružili mogućnost obučavanja u 3D modeliranju, printanju i kodiranju te su učili o poduzetničkim vještinama. Ujedno su održane i radionice za nastavnike svih škola koje su sudjelovale u projektu kako bismo podignuli razinu njihovih kompetencija – kazala je Crnković.

Ravnateljica OŠ „Josipovac Kozarac“ Josipovac Punitovački Sanja Kanisek Kuric zahvalila je u ime 117 učenika škole, učitelja i profesora na časti da je Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske otvoren upravo u njihovoj školi. - Na ovom smo projektu kroz građevinske radove, izgradnju planetarija i zvjezdarnice, 2 STEM učionice u matičnoj i  dvije STEM učionice u područnoj školi poboljšali materijalne uvjete naše škole te osuvremenili nastavu.  Provodili smo i brojne radionice za odgojno-obrazovne djelatnike i učenike kroz koje je prošlo oko 400 učenika i 200 učitelja – istaknula je ravnateljica.  

O provedbi projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, ali i njegovoj budućnosti govorila je voditeljica projekta i pomoćnica pročelnice za pripremu i provedbu projekata u Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Marija Krišto. -Svake školske godine Osječko-baranjska županija će u svim četvrtim razredima osnovnih škola provoditi identifikaciju darovitosti učenika, a od 5. razreda bit će uključeni u aktivnosti u RZC-u Panonske Hrvatske. Te će aktivnosti i za roditelje i za učenike biti potpuno besplatne, uz osiguran prijevoz i obrok. Nakon toga mjeriti će se postignuća, uspjeh i napredak učenika. Osim brige za darovitu djecu, naglasak će se staviti i na popularizaciju znanosti u jedinom planetariju u ovom dijelu Hrvatske te jednoj od rijetkih zvjezdarnica na ovom području koji će uskoro biti otvoreni široj javnosti kroz školu u prirodi, tematske dane i mjesece te dane otvorenih vrata – rekla je Krišto.

U sklopu programa Završnog događanja dodijeljene su i potvrde o završenom stručnom usavršavanju u svrhu jačanja kompetencija učitelja te najboljim učenicima koji su sudjelovali u nagradnim natječajima.