Treće županijsko stručno vijeće učitelja fizike OBŽ

Treće županijsko stručno vijeće učitelja fizike OBŽ, istok i zapad održao se u utorak, 14.5.2024. u OŠ Vijenac u Osijeku. Na poziv voditeljica Tanje Paris i Violete Kardoš organizirana je Interdisciplinarna STEM radionica, koju su vodile Ivana Štibi, predavač s Odjela za fiziku, i kolegica s Fakulteta primijenjene matematike i informatike, izv. prof. dr. sc. Snježana Majstorović Ergotić. Veliku pomoć u provedbi radionice su pružile i trenerice educirane upravo za organizaciju i provedbu ovakvih aktivnosti u Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske.

Radionica je organizirana iz dva dijela: kratkog uvoda tijekom kojeg su sudionici bili upoznati s tematikom, motivacijom provedbe i organizacijom aktivnosti, a zatim i timskog rada učitelja s predloženom opremom. Učitelji su imali zadatak da s predloženom raznovrsnom STEM opremom osmisle jedan interdisciplinarni STEM projekt/problem namijenjen učenicima osnovnih škola. Nakon aktivno provedenih 90 minuta, svaki od 6 timova je prezentirao svoju temu, koje su uistinu bile kreativne i sveobuhvatne, ali što je najbitnije i primjenjive. 

Ovakav tip radionica je osmislilo i organiziralo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultet primijenjene matematike i fizike, a u sklopu projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ (RZC PAN HR), koji je uspješno završen, a centar uspostavljen. Ovakve će se radionice nastaviti provoditi u centru ili izvan njega, ovisno o pozivima zainteresiranih učitelja i nastavnika, a u svrhu održivosti projekta RZC PAN HR.