Partner 2: Osnovna škola „Josip Kozarac“, Josipovac Punitovački

 Mjesto Josipovac, smješteno u srcu Đakovštine, utemeljeno je davne 1881. kada su ga na poziv velikog đakovačkog biskupa (bosanskog i srijemskog) Josipa Jurja Strossmayera naselili Slovaci iz okolice Nove Bistrice, kraja sjeverne Slovačke i desetak slovačkih obitelji iz orahovačkog kraja doseljenih na to područje nešto ranije. Od tada do danas stanovnici Josipovca ponosno i s posvećenošću njeguju baštinu svojega utemeljitelja, kulturno-prosvjetnog predvoditelja hrvatskog naroda, nositelja razumijevanja i suradnje među ljudima i narodima.

I u to prvo vrijeme, kada odgojno-obrazovnih ustanova još nije bilo, žitelji Josipovca, svjesni važnosti znanja za napredak svoje zajednice, svoju su djecu odgajali i obrazovali privatno u obiteljskim kućama. Prema riječima autora Spomenice škole Josipovac, tadašnjeg župnika Stjepana Lukića, nositelji obrazovanja u to su vrijeme bili prosvjetljeniji mještani.
Osnovna škola u Josipovcu počela je s radom 25. veljače 1946. Bila je smještena u mjesnoj kući i svakako premala za tadašnjih 120 učenika, zbog čega mještani grade veću. Nova škola otvorena je 7. studenog 1953. a te godine polazilo ju je oko 600 učenika.
U cilju osiguravanja što boljih uvjeta za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo prosvjete i športa u suradnji s Vladom Slovačke Republike 1996. godine počinje graditi novu školu na sadašnjoj lokaciji. Škola je svečano otvorena 9. listopada 1998. godine. Godinu dana kasnije, 21. prosinca 1999. otvorena je i školska dvorana, a 2002. godine škola je dobila moderno vanjsko malonogometno, rukometno i košarkaško igralište s rasvjetom.
Danas uz matičnu školu djelujemo i u dvjema područnim školama. Sudjelujemo u brojnim projektima i programima. Naši učenici na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima postižu zapažene rezultate, a njegujemo i blisku suradnju s Maticom Slovačkom Josipovac.
Vođeni iznimno bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem, a potaknuti razmišljanjima o budućnosti naše djece kojima i sami u naslijeđe želimo ostaviti neizmjernu moć znanja, ali i dodatni motiv za ostanak na svom području, usudili smo se sanjati projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. 
Projekt je osmišljen s ciljem jačanja STEM vještina u osnovnim školama s naglaskom na rad s darovitom djecom. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija s kojom nas veže dugogodišnja izvrsna i plodna suradnja, a okupio je ukupno 9 partnera s područja cijele Hrvatske i iz Norveške.
 
 
Kontakt podatci:
Osnovna škola „Josip Kozarac“
Braće Banas 2, 31424 Josipovac Punitovački
OIB: 32872583218
MB: 03011186
Tel.: 031/861-651
Adresa e-pošte: skola@os-jkozarac-josipovac-punitovacki.skole.hr
Ravnateljica: Sanja Kanisek Kuric