Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

 U srijedu, 10. travnja 2024. u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, održana je Završna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske". Projekt je usmjeren na poticanje darovitih učenika u STEM područjima i jačanje kompetencija nastavnog osoblja. Sjedište centra je u OŠ "Josip Kozarac" u Josipovcu Punitovačkom s ispostavama u Slatini i Suhopolju.

Konferenciji su prisustvovali gosti poput državnog tajnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, zamjenika župana Osječko-baranjske županije te ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te učitelji, profesori, ravnatelji škola, predstavnici obrazovnih institucija i projektnih partnera. Predstavljeni su ključni rezultati koji uključuju uspostavu Regionalnog znanstvenog centra i modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i planovi za budućnost naglašavajući važnost suradnje i ulaganja u infrastrukturu. Projekt je istaknut kao važan za razvoj cijele zajednice, s naglaskom na podršku darovitoj djeci i njihovoj ulozi u budućem obrazovanju. Kroz edukacije i opremanje učionica, te izgradnju planetarija i zvjezdarnice, unaprijeđene su kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika za buduće STEM radionice.
Projekt ukupne vrijednosti 2.719.417,79 eura financiran je sredstvima iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske, a njegova provedba traje od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.